Sandbyknudorna

Det går jättebra att lämna in reportageförslag till bloggen, adressen är [email protected]. Sandbyhjälten Ingemar Lundström gjorde det för en vecka sedan, direkt skickade jag ut intervjufrågor på mejl, direkt fick jag tillbaka trevliga svar. Idag är bloggen mogen att publicera detta fantatiska inlägg, ett av favoriterna i bloggens ettåriga historia. Det finns ett Sandbylag till, kan vi kalla det vårt farmarlag? När jag läste Ingemars mejl om detta lag blev leendet väldigt brett. Det är ju helt fantastiskt att svikare som lämnar byn för huvudstaden ändå har hjärtat på rätt plats. Flyttar man 60 mil byter man inte klubb, man tar klubben med sig. Magnus "Lundis" Lundström är chefen för stockholmslaget Sandbyknudorna. Magnus är känd i Sandby som Ingemars son, duktig målvakt och respekterad tränare. Stort tack till far och son Lundström för detta fantastiska reportage!


facebook-bild


1. Jag fick ett tips av din farsa om ett Sandbylag i Stockholm, är det korpfotboll ni lirar?
Jajamen, sjumanna på grus. Det är grymt roligt! Skulle ju så klart kunna vara gräs istället, men det funkar bra ändå.
 
2. Du är manager för laget eller?
Stämmer!
 
3. Hur fick du idén om namnet Sandbyknudorna?
Vi var ett par sandbygrabbar som startade laget och då var vi redan från början övertygade om att hembygden skulle hedras i och med vårt namnval. Det fanns en del förslag, men till slut valde vi Sandbyknudorna. När vi växte upp i Sandby var det mest flyingeborna som stod för knudigheterna. De hängde vid Centrumkiosken med sina EPA-traktorer och var allmänt knudiga. Dessutom är det nog så att vi använde oss relativt frekvent av ordet knuda när vi flyttade upp till huvudstaden och det var ju ingen jävel som förstod vad vi menade. Det innebar så klart att ordet har hängt med över tid. Ett tag hade vi definitionsnoja, men knuda kan liksom inte riktigt förklaras på något annat sätt än just knuda. Tror att stockholmarna fortfarande inte riktigt förstår vad vi menar. Nåväl, när vi väl kom på detta förslag var det ett ganska gjutet val.
 
4. Hur känns det att ha spridit Sandbyfotbollen enda till huvudstaden?
Det känns bra att visa stockholmarna hur fotboll ska spelas... Sen är det så klart kul att representera Sandby trots exilen.
 
5. Vilka är de gamla Sandbyborna i laget?
Just nu är det undertecknad (moderklubb SSIF), Bobby Seger (SSIF), Markus Mårtensson (SSIF), Jonas Persson (SSIF), Jesper Nordgren (HBK) & Johan Svensson (HBK). Till denna säsong anslöt även Thomas Francke (spelade i SSIF för inte så längesen), men med anledning av jobb och boende på landet så lyckades han tyvärr aldrig komma loss. Under de säsonger vi har spelat har även Linus Jönsson (HBK), Oscar Kuczkowski (HBK) & Jesper Johansson (spelade i SSIF i unga år) varit med i truppen. I övrigt består truppen av andra skåningar och smålänningar. Vi har visserligen för tillfället en stockholmare i truppen, men han är en skön snubbe så det går an. Man kan väl kanske se den här intervjun som en fin rekryteringschans. Alla SSIF- och HBK-lirare som har planer på att flytta upp till Stockholm, hör av er så ska vi säkert kunna få in er i truppen.
 
För de eventuella nuvarande sandbyspelare och övriga så måste jag ju lyfta fram att det är några riktiga SSIF-profiler som ingår i truppen. Både Markus och Bobby var med i startelvan i den match som i seriesammanhang är den som varit på "högst" nivå; den avgörande kvalmatchen mot Eslövs BK i kvalet till trean 2000. Med tre matcher kvar ledde vi serien med fyra poäng. Två poäng i de sista matcherna innebar att vi hamnade en poäng efter Asmundtorp. Eftersom vi hade bättre målskillnad hade det räckt med ytterligare en futtig poäng för avancemang, men icke. Efter två av tre omgångar i kvalet skulle det avgöras i en direkt avgörande match. Vi var tvungna att vinna för att gå upp. Om jag minns rätt ställde vi upp med följande trupp (historiesäkra läsare får gärna korrigera, men jag tror att det stämmer): Niclas Carlsson (sedermera Carlnén) - David Mårtensson, Jens Carlsson, Martin Henriksson, Björn "Bigge" Bengtsson - Markus Mårtensson, Daniel Tengberg, Johan Mårtensson, Johan Kristensson - Jonas Bladh, Bobby Seger med Johannes Mårtensson, Rickard Svensson, Jonas Conradsen, Kalle Dahlström & undertecknad på bänken. Vilket lag! Markus satte 1-0 med en grym vänstervolley. Sen blev Tengberg skadad. 1-0 i halvlek. I andra fick EBK straff. Läste Kim Kiurus intervju här på bloggen för ett tag sen och han var bombis på att straffen var korrekt (liksom övriga EBK-are). I SSIF-lägret var vi inte riktigt lika säkra... Nåväl, straffen satt, matchen slutade 1-1, EBK höll sig kvar i trean, SSIF fick harva vidare i fyran. Surt. Efter matchen gav Johan Mårtensson den införskaffade champagneflaskan till domaren...
 
6. Hur går det för er?
Laget har funnits i tre säsonger och vi har vunnit serien samtliga år. Så det går väl bra får man säga. Vi har spelat 44 matcher sammanlagt. 33 segrar, 5 oavgjorda, 6 förluster med 156-42 i målskillnad.
 
7. Jag fick en lagbild av din farsa, ni har ssif-tröjor. Hur kom ni över den vackra dressen?
När vi startade laget tog jag kontakt med Olle Fridolf för att höra om det gick bra att få ett gäng avlagda tröjor och det gick så klart bra. Tror att de användes av a-laget i slutet av 90-talet alternativt i början av 00-talet. Det känns fint att fortfarande kunna svida på sig sandbydressen. T.o.m. våra gamla HBK-are tycker att det känns fint, bara en sån sak. Ett tag tänkte vi höra med Göran Simonsson i HBK om inte de kunde sponsra på samma sätt, men det har runnit ut i sanden. Men han läser väl det här och då får han gärna höra av sig. Efter tre raka seriesegrar så tänkte vi göra en ny framstöt mot Olle och kolla om vi kan få ett nytt ställ och kanske lite avlagda uppvärmningströjor och så. Hoppas att han läser detta så att han kan förbereda sig på att ta fram det finaste ni har...
 



8. Ni har också en fin sandby-blogg, vad kan man förvänta sig om man följer er blogg?
Under säsong kan man förvänta sig hyfsat utförliga matchreferat + en del statistiknörderi. Däremellan händer det nog inte så mycket. Men det är klart, om nu hela Sandby börjar läsa bloggen så får vi väl kanske lägga manken till ytterligare. 
 
9. Följer ni hur det går för "riktiga" Sandby?
Jajamen, i vått och torrt. Surt med kvalförlusten mot Limhamn. Hade varit gött att gå upp i femman igen. Förr i tiden så förlorade vi varenda kval. Den nya generationen har ju trots allt vunnit en del kval, så man kan ju inte vara alltför nedstämd. Nästa år går vi upp igen!! För att vara ärlig så följer vi även HBK. Själv har jag tränat en del av deras lirare. Så här i exil är det svårt att följa det så detaljerat, men om jag inte har helt fel så spelar väl åtminstone David Johansson, Fredrik Jernberg, Henrik Forsbrant, Glenn Olsson, Kent Lagergren (?), Tobbe Nilsson, Tobbe Svensson (?) och kanske någon ytterligare fortfarande i bollklubben från berget. Även i övrigt så känner man ju gamla stötar som Ljungberg o co. Hoppas att de kan slå Åhus så att bygden får upp ett lag i fyran igen. Sen hoppas jag även på att SSIF:s damer tar klivet upp i ettan. Det skulle vara stort. Måste även passa på att gratta Veberöd (med Markus lillebror Hannes) till avancemanget till trean.
 
10. Är Sandby ett känt namn i Stockholm nu?
Absolut, åtminstone på grusplanerna. Snart ställs vi väl mot AIK...

Kommentarer
Postat av: bängan

att man inte vetat om detta tidigare...Då hade man ju kunnat gjort en provträning.... men nu blir det hem till byn istället.

2010-10-28 @ 15:33:32
Postat av: Jeppa

Ni hade gärna fått alla gamla uppvärmningströjor, det spricker dock med tanke på att vi fortfarande har samma som vi hade år 2000.

2010-10-29 @ 10:03:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0