Stor intervju med Mathias "lill-matte" Andersson

Igår gjorde bloggen en stor intervju med Landskronaspelaren Mathias Andersson. Vi pratade om Henke Larrsons tips, känslan att avgöra inför 3000 Landskronabor och hur hans fotbollsliv förändrats av framgångarna. Följ vårt möte i text och bilder!




För en vecka sedan vann Landskrona BOIS senast, 3-2 mot Åtvidaberg. BOIS-tränaren Henke Larsson har varit med om stora segrar i sin karriär, men i tidningen säger han att denna var en av hans största. Raden under i samma tidning står att 18-årige Mathias Andersson avgjorde med sitt 3-2 mål i den 88e minuten.
- Jag har tittat på målet många gånger på datorn. Jag kollar för att se allas reaktioner, det ger mig självförtroende, säger Mathias med ett stort leende.
Mathias avgörande 3-2-mål var fotbollsgodis. Mathias lagkamrat Surprise hämtade boll och blev rättvänd mellan Åtvidabergs mittfält och backlinje, då gjorde sig Mathias redo. Han visade att luckan fanns mellan Åtvidabergs vänsterback och ena mittback, passningen slogs i rätt tid av Surprise. Mathias fick med sig bollen bra på första touchen och kunde peta bollen förbi den utrusande Åtviabergskeepern och sen enkelt lägga in bollen i öppet mål.
- Det var ett snyggt fotbollsmål, erkänner Mathias.
Det gick inte att ta miste på Henke Larssons glädje. Först tog han sats och hamnade i famnen på assisterande tränaren Hans Eklund, sen ett litet varv i det tekniska området innan han sprang 30 meter mot Mathias där lagkamraterna omringat honom.
- Henke var glad efteråt, han kramade om mig och sa att det var ett perfekt inhopp jag gjorde.
Vad tänkte du när du såg att bollen gick in?
- Tänkte inte så mycket, jag tänkte bara att jag nog avgjort matchen. Sen hörde jag givetvis publikens och medspelarnas jubel.
Vi sitter i solen hos mig och pratar om de senaste veckornas framgångar. Han har startat matcher, kommit in som inhoppare och avgjort, blivit utbytt och gjort sitt debutmål genom att sätta spiken i kistan mot Jönköping med sitt 2-0-mål. Det är den bästa tiden i hans fotbollskarriär, det största hittills är det avgörande målet förra veckan. Vi pratar om varför framgången kommit nu, Mathias har en ödmjuk och proffsig syn på det. Han förklarar att utvecklingen går i vågor, svackan kommer nångång. Men just känns det riktigt bra för honom på träning och den tuffa konkurrensen har hjälpt honom till den toppformen han själv känner att han är i just nu.
Hur "tacklar" du framgången?
- Positivt, det är bara kul att folk berömmer mig. Men det gäller att inte sväva iväg, jag måste behålla båda fötterna på jorden, erkänner Mathias.





Mathias säger att han blivit mer igenkänd på gatorna i Landskrona efter målen, några har kommit fram och gratulerat honom till det senaste målet. Numera är inte Sandbys blogg ensamma om hans tid, det ringer ofta i mobiltelefonen. Igår kväll ringde Helsingborgs Dagblad och ville prata med Mathias inför matchen mot Västerås ikväll. Det har blivit en hel del autografskrivande också för honom. Men han tar uppståndelsen med ro. Än så länge har det bara skrivits positivt om honom och journalisterna har varit snälla och bara skrivit så som Mathias sagt.




Mathias tillhör A-truppen helt nu, han tränar alla pass med A-laget. Det blir 1-2 dagar ledigt varje vecka beroende på hur matcherna ligger. På träningen fokuserar Henke på Landskronas egna spel, de tränar på sitt 4-3-3-spel och bryr sig väldigt lite om hur motståndarna spelar. Mathias menar att deras träningar och spelsätt är Barca-inspirerat. Henke vill ha ett snabbt spel med få tillslag där hans spelare vågar göra saker. Efter träningen kör Mathias och andretränaren Hans Eklund specialträning.
- Vi tränar avslut med högerfoten. Jag har blivit mycket bättre med högerfoten, förr hade jag ingen höger alls. Jag måste bli så vass som möjligt med den, säger Mathias.
Mathias är nöjd med att få spela mycket i Superettan i år. Innan säsongen såg han det bara som en bonus om han fick speltid. Nu tycker han att det känns väldigt bra på tränignarna och han vill spela hela tiden. Men han betonar att han är glad för den speltiden han får, det viktigaste är utvecklingen. Han lär sig något nytt varje dag och vill hela tiden få tips av spelare och tränare för att utvecklas. Mathias har en väldigt proffsig attityd, att utvecklas i Landskrona är det viktigaste för honom. Jag försöker pressa honom lite genom att fråga om inte Superettan är för låg nivå nästa år.
- För mig är denna nivån perfekt, det är en jämn serie med många bra lag. Allsvenskan är ett steg på vägen, sen därifrån vill jag längre. Men Landskrona BOIS är en bra klubb som utvecklar unga spelare och vågar satsa på unga spelare. Det har dem alltid gjort, säger Mathias.
Han tror att spelet är tuffare i Superettan än i Allsvenskan, men att det är mer lir genom hela planen i Allsvenskan. För honom finns det inga enkla backar i Superettan, det gäller att jobba för att få utdelning. Försvarsspelet är väldigt agressivt i Superettan och det handlar mycket om att "smälla på". Mathias har spelat både vänsteranfallare och högeranfallare i år, men han ser sig fortfarande som innemittfältare. Där är konkurrensen väldigt hård och spelare som Fredrik Svanbäck och Marcus Lantz har viktig rutin. Mathias styrkor som fotbollsspelare är hans teknik, snabbhet och spelförståelse, kvaliteter som Henke Larsson vill använda i anfallet just nu.




Mathias har nu sitt sista sommarlov. I augusti börjar han sista året på Polhemskolan. Det funkar bra att kombinera skolan och fotbollen, han säger att skolan är första prioritet. Men han tillägger att det är fotbollen också, han menar att skolan går lite före. Skulle fotbollen "skita" sig vill ha han något att kunna falla tillbaka på. Men samtidigt måste han gå tidigare varje dag för att hinna till träningen och något betyg hade han gärna bytt från G till VG.
Ikväll är det match mot bottenlaget Västerås, hemma på Landskrona IP. Västerås har nio poäng medan Landskrona ligger några placering över med sina 14 poäng. En seger idag skulle vara viktigt för BOIS dröm om Allsvenskan.
- Det är en jämn serie, vill vill ta så mycket poäng som möjligt. Men givetvis vill vi upp i Allsvenskan, säger Mathias.
I skrivande stund är det några timmar till laget samlas på idrottsplatsen inför kvällens match. Det är inte omöjligt att Mathias ligger i soffan och tänker igenom matchsituationer just nu. Han jobbar mycket med visualisering. Han peppar sig själv genom att tänka på saker han gjort bra innan. Han tänker säkert på vad Henke brukar säga till honom: "Gå ut och gör det du är bra på. Våga avöra! Det är inga konstigheter jämfört med träning".
Med dem tipsen i bakhuvudet hoppas jag att Mathias har trevliga nyheter att sms:a efter kvällens match. 90 minuters speltid eller ett nytt mål kanske?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0